Pages

Sunday, 5 May 2013

Renungan Pra-PRU 13


Assalamualaikum w.b.t :)

Hari ini kamu mencari harta kekayaan dan kesenangan hidup di dunia. Tapi ingatlah ! Kita hidup di dunia adalah untuk mencari kehidupan di akhirat. Islam di hati bukan pada parti. Tapi jalan mencari fitrah Islam itu satu kewajipan.

Pilihlah pemimpin yang adil dan memperjuangkan nasib rakyat. Letakkan kepentingan agama mendahului kepentingan dunia. Jadikan Al-Quran, Hadith dan Sunnah sebagai panduan. Jangan dihina ulamak kerana "Ulama adalah pewaris para nabi" (HR At-Tirmidzi dari Abu Ad-Darda radhiallahu ‘anhu)

Imam Bukhari menyebut kata-kata Umar al-Khattab,  "Hendaklah kamu faqih mempelajari agama, memahami hukum hakam, mempelajari ilmu sebelum kamu dilantik menjadi pemerintah.”

Berpolitiklah secara matang berdasarkan fakta dan kenyataan yang betul lagi sahih. Tidak perlu mengaibkan mana-mana individu dan membuat fitnah jahat kerana fitnah itu satu dosa besar.

Sabda Rasulullah SAW yang bermaksud :

"Jauhilah kamu daripada sangkaan kerana ia sedusta-dusta bisikan hati, janganlah kamu mencari-cari kesalahan dan keaiban orang, janganlah kamu mendengar-dengar cerita orang, jangan kamu berlumba-lumba untuk menunjukkan kekuasaan di antara satu sama lain, jangan kamu dengki-mendengki, benci-membenci, bermusuh-musuhan dan jadilah kamu semua hamba Allah yang bersaudara."

: Hadis Riwayat Imam Malik, Bukhari, Muslim dan Abu Daud


Demokrasi adalah bentuk pemerintahan yang semua warganegara memiliki hak setara dalam mengambil keputusan yang dapat mengubah hidup mereka. Demokrasi mengizinkan warganegara berpartisipasi sama ada secara langsung atau melalui perwakilan; dalam perumusan, pengembangan dan pembuat hukum.

Demokrasi mencakup kondisi sosial, ekonomi dan budaya yang memungkinkan adanya praktik kebebasan politik secara bebas dan setara. Janganlah kerana politik kita bergaduh dan bermusuhan antara satu sama lain.

Janganlah kamu putus silaturahim, jangan kamu bermusuhan, berdengkian dan jadilah kamu hamba Allah yang bersaudara. Dan tidak halal (haram) seorang Muslim tidak bertegur sapa saudaranya lebih daripada tiga hari.: Hadis Riwayat Tirmizi

Suka entri nie? Kalau suka Klik 'Like' bole?

No comments: